
Sülg sisaldab mitmeid baktereid, mis kinnituvad hammastele. Need bakterid armastavad suhkrut ja iga kord, kui pista suhu midagi magusat, tulevad need bakterid sellest osa saama. Saadud suhkrust tekitavad bakterid tugevatoimelisi happeid ja liimisarnast ainet, mis kinnitab nad veelgi tugevamalt hammaste külge. Sellest moodustubki väike järjepidev kiht – hambakatt.
Moodustunud hape hakkab hambaid söövitama ja tekitama mikroskoopilisi auke. Süljes sisalduv kaitsemehhanism hakkab kohe nendele happemoodustistele vastu töötama. Süljel läheb happe neutraliseerimseks vaja umbes 30 minutit. Seejärel hakkab sülg, mis sisaldab ka kaltsiumit, parandama happe poolt tekitatud kahjusid.
See parandustöö võtab umbes kaks tundi aega. Seejärel on hammas taas terve. Kui te aga enne kahe tunni möödumist sööte jälle midagi, mis sisaldab suhkrut, parandustöö peatub ja moodustub uus hape, mis rajab teed juba veidi sügavamale hambasse. Kui sedalaadi tegevus pikema aja jooksul kordub, tekib hambasse auk (kaaries), mida on võimalik ka palja silmaga näha.
Näpunäited kaariese ennetamiseks: